Årets Östgötakock 2017

Jonas Alvin - Årets Östgötakock 2017

Grattis Jonas Alvin, från Stångs Magasin i Linköping, till vinsten till Årets Östgötakock 2017!

Juryns motivering: "Med en våghalsig förrätt och hög teknik. Rätterna serverades med ett tydligt råvarufokus på ett modernt estetisk manér. Vinnaren har lyckats skapa en måltid som symboliserar den moderna östgötska kokkonsten."


Hur går det till?

För tolfte året i rad arrangerar Östgötamat ek förening tävlingen Årets Östgötakock i samarbete med Svenska kockars förening. Genom att använda östgötska råvaror ska de tävlande nyskapa en måltid som passar för den moderna restauranggästen. Följ den rafflande tävlingen live under mässans andra dag. Huvuddomare är Paul Svensson.

Du som vill delta i uttagningen av tävlingen ska anonymt sända in ditt bidrag senast 13 mars. Ladda hem mer info här!

Information & regler

Syftet med tävlingen Årets Östgötakock är att lyfta maten i Östergötland och att inspirera kockar att profilera maten i länet. Genom att använda östgötska råvaror ska du nyskapa en måltid som passar den moderna restauranggästen.
Ladda hem inbjudan och detaljbeskrivning här!

Tävlingsledning
Thomas Collin - Svenska kockars förening Östergötland/Östgötamat
Maria Pettersson - Svenska kockars förening Östergötland/Riks

Jury
Paul Svensson - huvuddomare, kock, matinspiratör
Katarina Westlund - kock, lärare Dackeskolan, Östgötamat
Jari Karlsson - kock, utbildad metoddomare, SKF
Jesper Lindström - livsmedelsagronom
Herbert Forster - Bråvikens Hotell & Restaurangklubb

Skicka ditt tävlingsbidrag till:

Svenska Kockars Förening Östergötland
att. Thomas Collin
Lundvägen 3
597 31 Åtvidaberg
Alt. mejla till t.collin@spray.se

Finalister 2017

Jonas Alvin
Marcus Andersson
Niklas Hellsing
Robert Wass
(läs mer nedan)

Förrätt

Du ska skapa och skriva ett recept till en vegetarisk förrätt (lakto-ovo-vegetarisk). Den ska
innehålla Östgöta ägg och någon form av lök från Östgöta Trädgårdshall. Du bestämmer
om det ska vara en varm eller kall förrätt.

Varmrätt

Du ska skapa och skriva ett recept till en varmrätt bestående av Pluma (kotlettkappa) på
östgötsk gris från Eklunds chark, samt någon form av morot från Östgöta Trädgårdshall.



Wilhelm Malmqvist - Årets Ösgtötakock 2016

Vi gratulerar Wilhelm Malmqvist från Himmelsby Gårdshotell i Mantorp som i en tuff final blev Årets Östgötakock 2016.

Juryns motivering: "En hållbar grönsaksorienterad matlagning, där en vågad förrätt med klockren smakbild efterföljs av en varmrätt med jordnära smaker, nutida presentation, skapad av säsongsenliga råvaror, som ger en tydlig regional koppling. Vinnaren har gett oss en måltidsupplevelse vi sent ska glömma."

Marcus Andersson - Årets Östgötakock 2015

Grattis Marcus Andersson som vann titeln Årets Östgötakock 2015! Marcus representerar Restaurang Matkultur i Linköping och juryns motivering löd: "Vinnaren har med en väl genomarbetad menykomposition och smaksäker matlagning skapat rätter med klassiska toner och ett utmanande tillagningssätt."