Föreläsare och provningar

LEIF MANNERSTRÖM (FRE + LÖR)

Vi känner till Leif som domare i Sveriges Mästerkock. Han är en av Sveriges främsta kockar och har utsetts till kockarnas kock tre gånger samt haft stjärna i Guide Michelin i över tio år. Med mängder av utmärkelser och utgivna kokböcker är vi makalöst stolta över att Leif gästar vår mässa.

EDIN DZEMAT (FRE + LÖR)

Vinnare i Kockarnas kamp 2016, krögare och tidigare lagkapten för det Svenska Kocklandslaget. Här har du Edin Dzemat, eller "Kock-Zlatan" som kollegorna kallar honom. Sedan Edin kom till Sverige, från Bosnien, har han gjort en hisnande kockkarriär och är så talangfull i köket att kollegorna kallar honom för "Kock-Zlatan". 

Edin var lagkapten för Svenska Kocklandslaget 2013-2015 som kammade hem ett silver i VM 2014. Han har fått utmärkelser som Rising Star av White Guide 2014 och Årets Werner 2013. Och så vinnare i Kockarnas kamp 2016 förstås.

SIGRID BÁRÁNY (FRE)

Sigrid Bárány vann TV4:s Sveriges Mästerkock 2012 och jobbar sedan dess som kock och matinspiratör med receptskapande, cook-alonger, inspirationsföreläsningar, radio och tv med drömmen att bli Sveriges Nigella. Ett av hennes stora intressen är att sätta ord på mat- och känsloupplevelser för att förmedla passionen för mat och att inspirera. Andra intressen är måltiden som helhet samt läkande mat. Sigrid har gett ut kokböckerna Spisvärme och Sigrids Kök.

Läs mer om Sigrid här!

PAUL SVENSSON (LÖR)

Paul kommer tillbaka till oss även 2016. Han är känd som TV-kock, krögare och kokboksförfattare. I TV-sammanhang har han setts i bl.a. Matakuten, som hade fokus på den svenska skolmaten. Paul Svensson belönades av Måltidsakademien för sin kokbok från mars 2010.

Paul kommer även i år agera huvuddomare i tävlingen Årets östgötakock under lördagen. Samma dag håller han också en föreläsning som är kostnadsfri för mässans besökare.

Läs mer om Paul här!

Foto: Erica Wessman

Foto: Erica Wessman


VINPROVNINGAR TOSCANA (FRE + LÖR)

För alla som älskar Toscana!
Tycker du som vi att Toscana är ett fantastiskt vinområde i Italien? Kom då och prova viner från detta mångfacetterade område i hjärtat av Italien. Här hittar du allt från kraftiga viner från det vilda och rustika Maremma till slanka viner från Toscanas Bourgogne - Montalcino! På den här provningen får du tillfälle att förkovra dig och lära dig mer om området. Vi går igenom allt ifrån områden, druvsorter samt nutid och framtid. Vi förklarar den italienska vinlagens fyra nivåer och vi fördjupar oss lite extra i Italiens mest odlade druvsort Sangiovese. Kanske får du inspiration till sommarens semesterresa, eller att helt enkelt fylla upp vinkällaren med nya viner? Lärorikt lovar vi att det blir hur som helst!

Tider: Fre kl.17.00-18.00 och lör kl.14.00-15.00.

Pris: 250 kr + ev. bokningsavgift. Dryck ingår. Max 40 deltagare.

Biljettköp på Ticketmaster HÄR samt på plats under mässan. OBS. Entré till mässan ingår ej i provningarna. Provningsledare: Johan Lidby Vinhandel AB

ÖLPROVNINGAR MED NORRKÖPINGS BRYGGERI (FRE + LÖR)

Var med och testa fem mycket lokalproducerade öl och lyssna på ölrelaterat babbel såsom trender, svensk glasångest och hur det kan ha gått till när man drack "öl" för 7000 år sedan.

Tider: Fre kl. 18.30-19.30 och lör kl. 15.30-16.30.

Pris: 250 kr + ev. serviceavgift. Dryck ingår. Max 40 deltagare.

Biljetter på Ticketmaster HÄR samt på plats under mässan. OBS. Entré till mässan ingår ej i provningarna.

UPPTÄCK VINPROVNING MED MUNSKÄNKARNA (FRE + LÖR)

Vi går genom grunderna i vinprovning med fokus på provningsteknik samt karakteristiska egenskaper för röda viner gjorda på druvorna Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah och Nebbiolo. Därefter provning av 4 högklassiga viner gjorda på dessa druvor, allt under ledning av erfarna Munskänkar.

Tider: Fre kl.15.30-16.30 och lör 12.30-13.30.

Pris: 200 kr + ev. serviceavgift. Dryck ingår. Max 40 deltagare.

Biljetter på Ticketmaster HÄR samt på plats under mässan. OBS. Entré till mässan ingår ej i provningarna.


Loungepianist JOHANNES JOHANSSON (FRE)

Johannes Johansson, nyss fyllda 18 år, är Norrköpingstalangen och pianisten som gör succé på YouTube med sina pianostycken och låttolkningar. Hans kanal Akmigone har i dagsläget 23.600 prenumeranter och över 6 miljoner visningar! Johannes är vår loungepianist under mässans fredagkväll.

Lyssna och se mer av Johannes Johansson HÄR!